Ucrainenii anunță că au „stopat” avansul rușilor din Harkov. ISW: Rușilor le lipsește capacitatea de manevră pentru a încercui Harkovul

Data actualizării: Data publicării:
Artileriști ucraineni din Brigada 43 Mecanizată trag cu tunul asupra pozițiilor rusești din regiunea Harkov
Artileriști ucraineni pe frontul de la Harkov. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse desfășoară în prezent operațiuni ofensive la scară mică de-a lungul frontierei ruso-ucrainene din regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei) și continuă să obțină „câștiguri teritoriale tactice” semnificative” în zonele unde apărarea ucraineană e slăbită. Cu toate acestea, numărul de unități ruse implicate în aceste atacuri sunt restrânse, ceea ce sugerează că Moscova nu intenționează să declanșeze o operațiune ofensivă la scară mare, cu scopul de a învălui, încercui ori cuceri orașul Harkov, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului. Concomitent, armata ucraineană a anunțat că a reușit „stoparea” ofensivei ruse în regiunea Harkov, deși luptele continuă.

„Forțele ruse vor angaja cel mai probabil în luptă rezervele în încercarea de intensifica operațiunile ofensive în regiune, în zilele următoare, dar forțele ruse nu dispun de efective suficiente pentru a încerca o operațiune ofensivă la scară mară pentru a învălui, înconjura ori captura orașul Harkov, conform informațiilor din prezent”, se arată în analiza ISW.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că avansul rusesc din Harkov a fost „stopat” pe 11 mai și că rușii nu au mai făcut avansuri teritoriale.

„Inamicul e fixat în zona gri și nu se desfășoară mai mult”, a spus Nazar Voloșin, purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene din regiune.

Citește și: Regiunea rusă Belgorod a fost ținta mai multor bombardamente ucrainene masive

Conform surselor ucrainene citate de ISW, rușii au angajat în ofensiva din Harkov două companii ale Regimentului 7 Infanterie Motorizată și până la două batalioane ale Brigăzii 18 Infanterie Motorizată - care fac parte din Corpul 11 Armată, Districtul Militar Leningrad.

În plus, în regiune operează și elemente ale Regimentului 30 Infanterie Motorizată (parte a Diviziei 72 Infanterie Motorizată, Corpul 44 Armată, Districtul Militar Leningrad - DML) și ale Brigăzii 128 de Infanterie Motorizată (Corpul 44/DML).

În total, sursele ucrainene estimează că rușii au angajat 2.000 de militari de-a lungul liniei frontului și au alți 1.500-2.000 în rezervă.

De asemenea, în regiune, rușii ar mai putea aduce alți 3,750 de militari în următoarea săptămână.

În total, gruparea de Forțe „Nord” a armatei ruse numără între 30.000 - 35.000 de militari, desfășurați de-a lungul frontierei ruso-ucrainene în regiunile rusești Kursk, Briansk și Belgorod

Adjunctul șefului serviciului militar de informații al Ucrainei, general-maiorul Vadim Skibițki a apreciat că rușii încearcă să concentreze în regiune între 50-75.000 de militari.

De la începutul ofensivei ruse în Harkov, ucrainenii susțin că au reușit să distrugă cel puțin 20 de blindate rusești. ISW estimează că operațiunile ofensive ale Rusiei din zona Harkov au ca scop atragerea unități ucrainene din alte zone ale frontului și să permită avansul forțelor ruse astfel încât să aducă orașul Harkov în raza artileriei Moscovei.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
CRBL, despre zvonurile că are iubită și despărțirea de soție: "Divorțurile sunt doar despre înșelat sau...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta